Marek Hladík

Vaše příběhy

Zavřít

Příběh

S tancem jsem začal od nuly tento semestr (jaro 2016). Na první hodinu jsem šel pěkně nervózní, ale i tak jsem si ji užil natolik, že jsem si byl prakticky jistý, že si zapíšu celý kurz. Hned jsem pochopil, že tanec nebereš jako mechanickou záležitost, ale jde Ti o prožitek, a tím sis mě získala. Dodnes si pamatuju improvizaci na barvy, a jak jsem byl nadšený z toho, že ve mně každá barva vyvolala jiné pohyby. Odcházel jsem s obrovskou dávkou energie navíc. Tahle energie asi pocházela jak ze samotné hodiny, tak ze skutečnosti, že jsem tím, že jsem na lekci vůbec šel, překonal spoustu iracionálních přesvědčení, která se rozpustila. Získal jsem tak novou aktivitu do života, která mě naplňuje a nabíjí. Dokonce cítím hrdost, když někomu říkám, že jsem začal tančit. Beru to jako činnost, která mě mnohostranně rozvíjí.
Na druhou lekci jsem šel o poznání méně nervózní, na třetí zase o něco míň, a potom už jsem si pomalu začal užívat bezpečnou atmosféru, která na Tvých hodinách panuje. Krásně ji podporuješ svými komentáři během hodiny a také mi moc pomohlo sdílecí kolečko, kde jsem si uvědomil, že to všichni děláme pro radost, a že nejsem jediný, kdo se stydí. Ocenil jsem také Tvé povzbuzení na mou adresu.
Takže to byly začátky, a teď to vezmu tak obecně k celému kurzu. Kromě bezpečné atmosféry je tu ještě druhý poklad, který už jsem zmiňoval, ale teď ho trochu rozvedu. Je jím prožívání. Učíš nás tanec prožívat, což je o mnoho cennější než zásoba pohybů, kterou jsem původně od kurzu očekával. Prožitek totiž tvoří podklad, který je v pozadí tance, a zbytek se staví až na něm. Stávám se nezávislý na naučených pohybech. Díky prožitku můžu nechat přicházet pohyby samovolně a OBJEVOVAT (další krásný princip). Díky tomu, že se učím tomuto podkladu, je mi pak jedno, na jaký styl hudby tančím, jde mi to lépe ve všech z nich. Jde mi to lépe doma, na kurzu i na párty.
Vidím, že by se z toho za chvíli fakt stala esej 😀 Nakonec to byla celkem příjemná sebereflexe. Momentální myšlenky jsem už vyčerpal, ale ještě bych Ti chtěl, Dáši, moc poděkovat za Tvé vedení. I přes to, že nás učíš tolik, cítím, že nás vnímáš jednotlivě, a obdivuji Tvou nenásilnou komunikaci. Jsi mým vzorem učitele.
Marek